Mas Ca l'Esteve
batet

Som una empresa familiar que produeix llet i elabora productes làctics a partir de la llet de les vaques criades a la pròpia explotació. Ens trobem a Ribes de Freser, al Mas Ca l’Esteve, envoltats de tota la vegetació de la Vall de Ribes. Oferim una variada producció de derivats lactis: iogurts -naturals, amb gust de llimona o maduixa, melmelada de nabius-, flams de vainilla, llet crua, mató i formatge tendra i semi-curat.

 

un entorn únic, la vall de ribes

una mica d'història

Respectem els animals amb produccions a petita escala per evitar la sobre explotació.

A partir de 1968 els cereals i les patates perden presència a l’explotació i en guanyen les vaques de llet i els vedells. Fins a 1971 munyíem llet i la veníem directament al poble, a particulars i a una botiga. La producció màxima era de 14-15 litres per vaca i dia. L’alimentació es basava en pastura, verd segat, amb segadora i remolc a mà, i sec, naps i pinso. La primera ensitjadora fou la de maials. Les ovelles es van vendre i el corral fou transformat en la quadra per a les vaques, segons croquis de l’agència del SEA (Servei d’Extenció Agrària). Les obres se les va fer el mateix Joan Corcoy. La primera màquina de munyir estava impulsada per un motor a gasolina, ja que l’electricitat encara no hi era present. Joan Corcoy en tenir 15 anys es va morir el seu pare i va deixar el batxillerat per fer-se càrrec de l’explotació juntament amb la seva mare Rosa i una germana. L’envasament de llet crua el fem des de 1992, i l’elaboració de iogurts i flams des de 1993.

La superfície agrícola és de 40 ha, dividides en 15 ha de camps de conreu per al subministrament farratger (blat de moro, raigràs italià o bromus, alfals, sègol o civada), 15 ha de pastura natural, deveses, que explotem d’abril a meitat de gener, i la resta és sotabosc. 

La producció mitjana per vaca present i dia es situa al voltant de 22 litres. Som partidaris de produccions a petita escala per evitar la sobre explotació de l’animal. De fet cal dir que hi ha vaques que han fet 13 i 14 parts, fet inusual en el sistema productiu intensiu de vaques de llet. El consum mitjà de concentrat per a les vaques en lactació és de 4 kg diaris.